تست ایزوگام، با این هدف انجام می شود که سطح کیفیت و کارایی آن، به اثبات برسد. درواقع شرکت های معتبر تولید ایزوگام، پس از تولید این عایق، آن را در آزمایشگاه های مخصوص تست کرده و از کیفیت و کارایی لایه ها، اطمینان حاصل می نمایند.
تست ایزوگام شامل دو مرحله تست مواد اولیه و تست نهایی می شود. این کار با دستگاه های پیشرفته کشش، خمش و آون انجام شده و تمامی خصوصیت ها و ویژگی های این عایق را به خوبی آزمایش می کند. برای آشنایی بیشتر با تست ایزوگام و نحوه انجام دادن این کار، ادامه مقاله را دنبال کنید.
مراحل تست ایزوگام
تست قیر ایزوگام
اولین مرحله تست ایزوگام، آزمایش کردن قیر است. این کار بدین منظور انجام می شود که درجه نفوذپذیری قیر به کار رفته در ایزوگام، سنجیده شود. برای این منظور، میزان نرمی قیر را روی نقطهی نرمی ۶۰ تا ۷۰ تنظیم کرده و در دستگاه ریمبوبال قرار میدهند. به این ترتیب، سختی نسبی قیر خالص و دمیده مشخص می شود. جالب است بدانید که در این دستگاه ۲ حلقه تعبیه شده است که از قیر خالص پر می شوند.
در مرحلهی بعد، توپ کوچکی که آغشته به محلول گلیسیرین است تعیین می کند که سختی قیر چقدر است. هم زمان، حرارت افزایش پیدا کرده و توپ سقوط می کند تا درجه نرمی قیر ارزیابی گردد. البته برای سنجش دقیق تر، مواد مخلوط شده را با درجهی نرمی ۱۲۰ هم آزمایش می کنند.
آزمایش کیفیت ایزوگام در برابر حرارت
بخش دیگری از عملیات تست ایزوگام، مربوط به سنجش کیفیت این عایق در برابر حرارت است. برای این کار از دستگاه آون استفاده شده و پایداری حرارتی ایزوگام، با این دستگاه آزمایش می گردد. عایق رطوبتی با سایز ۱۰×۱۰ را به مدت ۲ ساعت و در دمای ۱۲۰۰ درجه در دستگاه قرار میدهند. اگر در مدت زمان آزمایش عایق نرم شود و قیر چکه کند، نیاز به بررسی و آزمایش ایزوگام از نظر مقدار لایه تیشو می باشد.
مقاومت ایزوگام در برابر یخ زدگی
یکی دیگر از مراحل بسیار مهم در روند تست ایزوگام، تست مقاومت آن در برابر انجماد و یخ زدگی است. در این مرحله، ایزوگام را با استفاده از دستگاه خمش تست می کنند.
به این ترتیب که یک تکه ایزوگام را در دمای ۱۵ – درجه آزمایش می کنند. بعد از حدود ۲ ساعت میلهای که در دستگاه تعبیه شده است را به سمت پایین میکشند. اگر ایزوگام دچار شکستگی شود، باید قیر آن را مجددا تست کنند.
آزمایش کیفیت ایزوگام در برابر کشش
برای تست ایزوگام، باید مقاومت کششی آن را نیز بررسی کنند. برای سنجش مقاومت کششی ایزوگام و لایهی تیشو از دستگاه کشش ۲۰۰kg استفاده می شود. این دستگاه شامل ۲ فک است که دو لایه پلی استر و تیشو به ابعاد ۳۰ ×۳۰ را در بین این فکها قرار میدهند.
فک بالا متحرک بوده و به سمت بالا کشیده می شود. اما فک پایین ثابت است و تغییر در آن ایجاد نمی شود. ایزوگام استاندارد، در این مرحله پاره نشده و سالم می ماند. معمولا تنها مراکزی تست ایزوگام را انجام می دهند که نشان ISO را از سازمان استاندارد دریافت کرده اند.